Izvještaj sa izleta “Kapelski planinarski put” 28.04.-01.05.2023.

Posted by on 09/05/2023

Za peti jubilarni KPP prijavilo se i krenulo na izlet ukupno 23 člana (HPD Kapela, HPD Klek, PD Dubovac i naravno HPD Vinica).

Krenuli smo u petak oko 19 h autobusom prema Klenovici gdje dolazimo oko 21 h i krećemo prema Viništu. Ondje nas je dočekao domar Vlado (Luj) koji je došao na Vinište dan prije kako bi nam pripremio kuću da se što bolje odmorimo pošto nas je u subotu čekala cjelodnevna tura od Viništa pa sve do Bijelih stijena.

U subotu je buđenje u 05.30., nakon doručka i pripreme pozdravljamo se sa domarom Vladom i krećemo oko 6.30.

Na Kolovratske stijene stižemo nakon 4 h hoda,putem nas je pratilo poluoblačno vrijeme koje je bilo idealno za sami početak uspona,te nakon kraćeg odmora krećemo prema Zelenoj kući gdje imamo veću pauzu za ručak i duži odmor.

Slijedi polazak prema pl.kući Stalak do koje nam treba oko 2 h hoda, tamo radimo pauzu od nekih pola sata i krećemo na uspon prema Javornici, na vrh stižemo oko 19.30. Nakon vrha, krećemo vidno umorni prema kući na Bijelim stijenama i oko 21 h, nakon cjelodnevnog planinarenja stižemo na naše odredište gdje nas je dočekala topla kuća i fina večera (gulaš). Za gostoprimstvo se pobrinuo domar Vjeko skupa sa svojom familijom i prijateljima.

Obzirom da nas je sljedeći dan čekala kraća ali i tehnički najzahtjevnija dionica, Vihoraški put, odlučili smo u nedjelju krenuti nešto kasnije kako bi se svi dobro odmorili, tako da je polazak sa kuće prema vrhu Bijelih stijena bio oko 10.30. Na vrh Bijelih stijena dolazimo nakon pola sata, slijedi slikanje i nastavak puta prema Ljusci. Vrijeme ujutro nije bilo previše obećavajuće,počela je lagana kišica koja je srećom ubrzo prestala i kako smo se približavali Ljusci tako je i vrijeme bilo sve ljepše.

Na Ratkovo sklonište stižemo oko 17 h, slijedi odmor,priprema za večericu ali i jedno iznenađenje za koje se pobrinula naša Ivana. Odlučila je počastiti ekipu za svoj rođendan (pivicom, martinijem, keksićima....). Naravno to je trebalo malo i proslaviti, ali sljedeći dan nas je čekala zadnja dionica našeg puta tako da vremena za preveliko opuštanje nije bilo.

U ponedjeljak krećemo sa Ratkovog skloništa u 8.30 prema Samarskim stijenama i na vrh stižemo za oko 45 min. Slijedi polazak prema našem zadnjem usponu Bjelolasici, na planinarsko sklonište dolazimo nešto prije 13 h, tu radimo veću pauzu ručak.

Na vrh Kulu naš zadnji vrh ove planinarske ture stižemo oko 14 h i sada nam preostaje samo spust do Tuka preko Jančarice i Matić poljane.

Nakon 60-ak prijeđenih kilometara, više od 20 sati hodanja po vrlo zahtjevnom terenu sa velikim i teškim ruksacima, bez da je itko odustao stižemo u Tuk oko 17 h. Uz čestitke jedni drugima lagano se spremamo za povratak u Duga Resu, ali kakav bi to bio KPP da se ne stane u CB SUŠILU (naravno vozač nije imao izbora). Nakon zaslužene pivice krećemo prema kući ali pošto se ovakva ekipa ne može rastati samo tako, odlučili smo se počastiti pizzom i još pokojom rundicom u Prvoj postaji.

Možemo samo reći da smo ponosni na cijelu ekipu i jedno veliko hvala svima koji su imali povjerenje u nas,a to su redom:

Valerija Luketić , Miro Luketić, Tomislav Knapić (RAMBO), Vinko Domšić, Antonija Leko, Bruno Banjavčić, Romano Mužak, Vlatka Ivošević, Ivana Fudurić i Miško (naš predsjednik) članovi HPD Vinice.

Irena Grgić, Andreja Bedeniković,Marina Bedeniković i Josipa Zagudajev članovi PD Dubovca.

Marijan Cazin HPD Klek.

Marina Kasun Prelog, Matija Prelog, Alen Špoljarić, Ruža Špoljarić, Tea Mihovec i Kristinko Mihovec iz HPD Kapela.

Naravno posebno se zahvaljujemo,pomoćnim vodičima, našim prijateljima iz PD Vihor (Vlado) i HPD Kapela (Vjeko sa ekipom) na pomoći oko organizacije smještaja, Marinku (autoprijevozniku) na strpljenju i Josipu Subašiću (autoru našeg loga za poklon sudionicima izleta ).

Vodiči: Đani Fabac & Damir Šeketa – Šeki

Comments are closed.