Izvještaj sa pohoda Vinica – Martinšćak

Posted by on 19/10/2022

Hrvatsko planinarsko društvo Vinica, Duga Resa i ove godine, u nedjelju 16. listopada, tradicionalno je organizirao jesenski planinarski pohod Vinica – Martiščak. Za veliki broj sudionika ovog pohoda možemo zahvaliti sunčanom vremenu i ugodnoj jesenskoj temperaturi koja je omogućila cjelodnevni boravak na otvorenom.

Ove godine jesenski pohod je dio aktivnosti unutar projekta „Nauči zdravlje“ koji se trenutno provodi na području Grada Duge Rese, te su svim sudionicima podijeljene majice, izotoničko piće, proteinska čokoladica i proteinski napitak, što je također pridonijelo povećanju broja sudionika ovog već tradicionalnog okupljanja planinara i ljubitelja prirode. Pohodu su se pridružili učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim roditeljima i nastavnicima i tako većina od njih po prvi puta prošetala ovim prekrasnim predjelom dugoreškog kraja.


Okupljanje je bilo ispred planinarskog doma Mladen Polović na Vinici.

Nekoliko minuta iza 10:00 h krenulo se prema Martinščaku markiranom stazom kroz šumu, pokraj vinograda i kleti u kojima se vrše pripreme za krštenje mošta u vino.

Uz nekoliko kraćih pauzi i nešto više od 2 sata laganog hoda stiglo se na brdo Martinščak (345 mnv) s kojeg se u daljini naziru obrisi Kleka. Na brdu nalazi se kapela sv. Martina po kojem je brdo i dobilo ime te odašiljač na kojem se nalazi kontrolna točka.

Na Martinščaku je uslijedio zasluženi odmor i okrijepa, napravljena zajednička fotografija nakon čega smo se uputili natrag na Vinicu gdje je svim sudionicima podijeljen grah.

U ovom pohodu sudjelovali su i polaznici Opće planinarske škole koju organizira i provodi HPD Vinica zajedno sa voditeljem škole.

O sigurnosti kretanja sudionika pohoda brinuli su vodiči našeg planinarskog društva.

Učesnici pohoda uživali su u ljepoti ovog pitomog kraja i zahvaljujući lijepom vremenu proveli prekrasan dan kako tijekom pohoda tako i po povratku u veselom druženju ispred doma.

Vrhovi Vinica i Martinščak su kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice i svatko tko četiri puta odnosno jedan put u svako godišnje doba sudjeluju u pohodu, HPD Vinica nagrađuje prigodnim bedžom pohoda.

Ovom prilikom želim od srca zahvaliti svim planinarima i ljubiteljima prirode koji su po prvi puta odlučili ovu sunčanu nedjelju provesti na našem pohodu, ljubiteljima životinja koji su na ovaj pohod poveli svoje kućne ljubimce, članovima drugih planinarskih društava koji se duži niz godina priključuju pohodu, sportašima, članovima našeg društva koji su sudjelovali u pripremi tradicionalnog graha, članu našeg društva zaduženog za fotografiranje, voditelju i polaznicima ovogodišnje opće planinarske škole, a posebno svim vodičima koji su doprinijeli sigurnosti kretanja 200-tinjak sudionika ovogodišnjeg jesenskog planinarskog pohoda Vinica - Martinščak.

Vodič Dijana Jurčević

Comments are closed.