Predavanje u gradskoj knjižnici “Velebit – mitska planina”, 10.02.2020.

Posted by on 06/02/2020

Kako to izgleda kada Slavonac iz Đakova Krunoslav Rac, autor dviju knjiga “Velebit – iskustvo planine”, “Zemlja vukova i vjetra” te brojnih putopisnih reportaža objavljenih u National Geography Hrvatska, fotografijom i rječju oriše i opiše Velebit tu mitsku planinu u Hrvata možemo čuti, vidjeti i doživjeti u ponedjeljak 10. veljače u 18.00 sati u Demokratskom rasadniku.

Krunoslav Rac kao vrstan fotograf prirode prilazi ovoj moćnoj planini na poseban način, ona je za njega jednako sveta i moćna u svom podnožju uronjenom u more kod Svetoga Jurja koliko i na Zavižanu, s kojeg pucaju vidici po Jadranu. Taj cjeloviti pristup, u kojem su svaka staza, udolina i vrh, travka i biće tek dijelovi velikog živog organizma planine, Krunoslav zadržava u svakom kadru i pri svakom koraku, koji često grabi izvan ucrtanih planinarskih staza. U svom predstavljanu dugoreškoj publici Krunoslav će nas provesti kroz različite aspekte ove veličanstvene planine, razine zaštićenosti njenih područja, životinjskog svijeta medveda, vukova, divokoza, tetrijeba, bjeloglavog supa…i biljnog svijeta.

Svaka od tih priča prožeta je i osobnim iskustvom pripovjedača Tomislava Raca koji nije zaobišao niti žitelje ove planinine i njihov tradicionalni način života, jer autor i pripovjedač zna da planina bez čovjeka nije potpuna, bez onih koji su svojom svakodnevnicom utkani u ovu planinu, kao i onih koji zalaze na njene staze i vrleti iz različitih pobuda.

Comments are closed.