Izlet na Kamenjak i Kamačnik

Posted by on 21/02/2018

kamacnik
Dana 17. veljače 2018. god. organiziran je jednodnevni izlet na Veliki i Mali Kamenjak, te Kamačnik.
Izlet je počeo u 8 sati okupljanjem 21 člana HPD Vinica na parkiralištu ispred hotela Duga Resa odakle je s organiziranim prijevozom bilo polazište za ovaj atraktivan izlet.
Starom riječkom cestom (D3) uputili smo se do prvog stajališta u Delnicama gdje se obavila završna kupovina hrane i pića, te popila jutarnja kava za razbuđivanje.
Od Delnica, nastavak putovanja vodio je preko goranskih naselja Lokve i Gornje Jelenje smještenih uz staru lujzijanskucestu do napuštenog zaselka Kamenjak gdje sena oštrom zavoju ceste D3, s lijeve strane nalazi šljunčano parkiralište. Na parkiralištu se nalazi prvi planinarski znak koji ukazuje na dvije ture do vrha Veliki Kamenjak. Jedna tura je preko bunkera (1 h i 20 min) a duga je kraća i vodi direktno do vrha (40 min).U razgovoru s planinarima koju su već osvojili ovaj vrh i uspeli se slijedivši obje ture, primjećujemo da je vrijeme koje je navedeno na planinarskom znaku okvirno. Rečeno nam je da za smjer preko bunkera treba i više od 2 sata, a za ovaj drugi smjer oko 1 sat. S obzirom da smo planirali posjetiti i Kanjon Kamačnik, odlučili smo se za kraći smjer te turu preko bunkera ostavili za neku drugu priliku.
Od parkirališta do vrha slijedili smo dobro markiranu i izrađenu stazu. U podnožju planine dočekao nas je snijeg te smo do polovice planine hodali po snijegom prekrivenoj stazi. Nakon 20-tak min hoda dolazi se do drugog planinarskog znaka koji pokazuje nastavak ture do Velikog Kamenjaka, smjer prema Malom Kamenjaku i smjer prema naselju Škrljevo. Mi smo nastavili do Velikog Kamenjaka putem koji je od tada malo strmiji i pod liticama izbrazdanih vapnenačkih stijena. Uz put su postavljene drvene klupe za počivališta umornih planinara. Na gornjem dijelu planine dočekale su nas visibabe, te možemo reći da smo u jednom danu na ovoj planini doživjeli tri godišnja doba. U podnožju snijeg i zimu, u sredini jesen, a na vrhu proljeće i sunce.
Na vrh Velikog Kamenjaka stigli smo za 60 min. Na vrhu je kamena stijena na kojoj je ispisan naziv vrha i nadmorska visina 838 m. S vrha, na jednu stranu, seže pogled na vrhove: Vela Pliš, Mlični vrh i na Tresku, te na Grobničko polje, autocestu, aviopistu i motodrom na drugu stranu.
Na vrhu smo proveli 30-tak minuta, i istim putem krenuli natrag do sjecišta puteva i planinarskog znaka koji vodi prema Malom Kamenjaku. S Velikog do Malog Kamenjaka (767 m/nv) trebalo nam je 20-tak minuta s time da je manji dio planinara ostao na platou s kojeg se treba popeti do smog vrha. S tog platoa do vrha vodi kratki put preko niza strmih stijena za koji uspon je potrebno malo alpinističkog znanja, no ne predstavlja prepreku za spretne planinare željne divnog pogleda na Krčki most i Jadransko more. S Malog Kamenjaka smo se istim putem spustili do početne točke naših uspona, do parkirališta.
Nakon uspješnog osvajanja ove planine, cestom D3 vratili smo se smjer Delnica i nastavili do Vrbovskog do drugog dijela našeg cjelodnevnog izleta. U Vrbovskom smo se spustili do Kanjona Kamačnik. S obzirom da je u Gorskom Kotru više snijega, pripremili smo se na zimske uvjete i krenuli put 3 km duge šetnice uz Kamačnik do njegova izvora. Snijeg je bio visine i do 1 metra i nitko prije nas nije prošao putem te smo sami prtili stazu. S obzirom da je snijeg bio velik te staza nije bila prohodna bez naše intervencije, doživjeli smo da planinarenje u zimskim uvjetima može biti vrlo zahtjevno. Došavši do dvije trećine puta, odlučili smo se vratiti natrag jer je uzmaklo već 16 sati i dogovoreno vrijeme za povratak. Zadovoljni osvajanjem Velikog i Malog Kamenjaka, te planinarenja po velikom snijegu u Kamačniku, krenuli smo put kući. Oko 17:30 sati vratili smo se u Dugu Resu gdje je završio naš jednodnevni izlet.

Comments are closed.