Izvještaj s izleta na Viševicu i Zagradski vrh 25.ožujka 2017.

Posted by on 29/03/2017

17554962_10208718764509812_1052263853_n
Nakon cjelotjedne senzacionalističke medijske najave velike promjene vremena na izlet smo krenuli u subotu, iako je prvotni plan bila nedjelja. Okupili smo se na parkiralištu hotela „Duga Resa“ nešto prije 6 sati te krenuli starom cestom prema Fužinama s tri auta. Nakratko smo zastali u Delnicama kako bi kupili peciva, a potom napravili dulju stanku za jutarnju kavu u Fužinama.
Započeli smo prvu šetnju na samom skretanju markacije za Viševicu s glavne ceste od Liča prema Vagabundinoj kolibi gdje smo parkirali aute. Sam makadam friško je bio izvaljan do prve vikendice kraj dalekovoda gdje markacija skreće u lijevo s makadamskog puta, tako da budućim izletnicima koji su u žurbi preporučamo i mogućnost 15 minuta bližeg mjesta za parking od samog vrha. Staza prema Viševici bila je dobro markirana, a i vrijeme je bilo toplo i sunčano tako da je uspon bio ugodan. Na sami vrh došli smo za dva sata. Trebalo nam je nešto više od predviđenog vremena prema planinarskim udžbenicima, a razlogom smatramo česte odmore zbog dosta strmih dionica na putu. Na vrhu smo se zadržali nešto manje od sat vremena uz časkanje, slikanje, klopu i odmor na mekoj osunčanoj travi s prekrasnim pogledom. Ostali bi mi i dulje da nismo imali u planu još planinariti. U podne smo krenuli istim putem natrag. Kod auta smo bili u pola dva te se zaputili nešto dalje na ručak i odmor u Vagabundinu kolibu.
Nakon sat vremena deset od trinaest članova ovog izleta zaputilo se prema Zagradskom vrhu dok su ostala tri člana iskoristila slobodno vrijeme i blizinu mora te krenula u Novi Vinodolski na kavu. Ostatak ekipe za uspon je odabrao „lakšu“ dionicu uspona prema vrhu te nakon sat i petnaest laganog uspona kroz raznolik i lijep teren došao do samog vrha. Vrlo slično kao i na Viševici proveli smo ugodni dulji odmor na samom vrhu te se zaputili natrag, drugom „težom“ varijantom puta. Doduše markacije tim dijelom potpuno su izblijedile stoga ne preporučamo isti do njihova osvježenja. Kako je sama staza kratka te se polazišna cesta nazire s vrha ne postoji šansa za nekim lutanjem, međutim postoji od nepotrebnih ozljeda zbog kamenog, odronima sklonog terena. Planinarski dio izleta završili smo oko 17 sati u Vagabundinoj kolibi gdje nas je dočekala „morska“ ekipa.
Petnaestak minuta prije šest sati, nakon razmjene dojmova krenuli smo put Duge Rese gdje smo stigli nešto prije osam.
Na izletu je bilo jedanaest članova našeg društva, HPD Vinice (Antun Goldašić, Stjepan Dvorabić, Antun i Ivana Fudurić, Nina Brozović, Mirjana Vidović, Mateja Kasunić, Neda Goršić, Denis Blašković, Tomislav Knapić, Petra Poljak) te dva člana prijateljskog društva Osmica iz Karlovca (Goran Radović, Damjan Belavić).

Petra Poljak

Comments are closed.