Premužićeva staza (27. – 29. 05. 2016.)

Posted by on 16/05/2016

PLAN IZLETA

Polazak 27.05.2016. u petak iz Duge Rese u 6 sati.

Planirani polazak sa doma na Zavižanu oko 10 sati.
Na putu prema Alanu usput ćemo se popeti na neke od vrhova koji su neposredno uz stazu,a planirani dolazak na Alan je oko 18 sati.
Mogući dogovor za jelo u domu (varivo ili grah,cijena 25 – 35 kn).

Drugi dan izleta polazak s Alana prema Ravnom Dabru je u 8 sati, a buđenje zavisno koliko kome treba da se spremi i doručkuje.
Veći dio današnje rute je sa morske strane i ima prekrasne poglede na naše otoke(Krk, Rab, Cres, Pag i druge manje otoke).Planirani dolazak u dom Ravni Dabar je oko 18 sati. Mogući dogovor za jelo u domu.

Treći dan izleta i polazak sa doma je oko 9 sati i planirani dolazak na Baške Oštarije oko 14 sati.

Planirani dolazak u Duga Resu je oko 18 sati.


Težina izleta:

K2 - kondicijski vrlo zahtjevno

T1 - Tehnički nezahtijevan

 Oprema:

Adekvatna planinarska odjeća i obuća,štapovi,kapa,rukavice,vreća za spavanje,zaštita od kiše i sunca,rezervna odjeća.

Hranu za sva tri dana ponjeti sa sobom. Voda min 2 l na dan.

Okvirna cijena izleta od 250 – 300 kn (ulaznica u NP,noćenja u domu,prijevoz).

Premužićeva staza...

... je pješački planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km (8-9 sati hoda) prolazi područjem NP Sjeverni Velebit.

 

U knjizi Željka Poljaka „50 najljepših planinarskih izleta u Hrvatskoj“ jedino je Premužićeva staza dobila najvišu ocjenu.
Zasluga je organizatora, reformatora i osuvremenitelja hrvatskog planinarstva Ivana Krajača što je ing. Ante Premužić na Velebitu uspio trasirati ovaj turistički put.

 

Staza je izgrađena u samo četiri godine, od 1930. do 1933., a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj.

Nazvana je po šumarskom inženjeru Anti Premužiću koji je u to vrijeme bio građevinski referent u Direkciji šuma u Sušaku: on ju je projektirao, organizirao izgradnju i sudjelovao u njoj. Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela.
Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika.
Nije građena pomoću betona, cementa i suvremenih strojeva, već je primijenjena tehnika suhozidne gradnje koju su s koljena na koljeno prenosili stanovnici velebitskog podgorja.
Zidanim serperntinama, podzidima, polutunelima i mostićima prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Trasirana je tako da nema velikih uspona, gotovo čitavo vrijeme se kreće na otprilike 1600 m nadmorske visine, a visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njenoj dužini je samo 200 m. Prosječni nagib je 10%, najveći je 20%, a prosječna širina staze je 1,2 m.


OBAVIJESTI I UPUTE SUDIONICIMA IZLETA

Sudionik izleta je svojom prijavom za sudjelovanjem na izletu potvrdio:

1. Da je upoznat sa svim detaljima izleta, da je zdrav i da nema kronične bolesti koje nije prijavio vodiču izleta, te da je psihofizički spreman za napore na izletu.
2. Da će slušati sve u dobroj namjeri izrečene upute vodiča na terenu, te da svojim djelovanjem neće ugrožavati druge sudionike izleta.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na terenu, izlet se može otkazati.

Vodič prije polaska na izlet provjerava opremu sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu s zahtjevima iz najave izleta, vodič je dužan takvoj osobi zabraniti sudjelovanje na izletu.

Zbog iznenada pogoršanih vremenskih uvjeta na terenu vodič ima pravo promijeniti smjer kretanja i krajnje odrediše,odnosno može prekinuti odvijanje izleta.

Zbog problema sa zdravstvenim stanjem pojedinih sudionika izleta vodič donosi optimalne odluke: određuje sudionike izleta koji će se pobrinuti za ugroženog člana, odnosno, u krajnjoj nuždi, prekida izlet.

Sudionik izleta mora biti član Hrvatskog planinarskog saveza s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Člansku iskaznicu mora obavezno imati sa sobom za vrijeme izleta.


Prijave i detaljnije informacije za izlet vodičima zaključno do 20.05.2016. na tel. ili na sastancima društva:

Đani Fabac - 099 / 2121-870
Damir Šeketa – 091 / 7863-275

Napomena: uz prijavu za izlet obavezna je uplata 100 kn kod vodiča!
(rezrvacija mjesta u domovima i organizacija prijevoza)

Comments are closed.