Dabarski kukovi (25./26./27.9.2015.)

Posted by on 23/09/2015

Dabarski kukovi su stjenoviti greben na srednjem Velebitu, koji se protežu oko 10 km u blagom luku od vrha Bačića kuka (1304m) na sjeverozapadu do Ljubičkog brda (1320m) na jugoistoku iznad Baških Oštarija. Bijeli, kameni tornjevi nepravilnih oblika, izranjaju, iznad šumskog zelenila i (što plićih - što dubljih) Duliba i Dabrova (Dabar je stari uvriježeni naziv na duboku šumsku dolinu ili provaliju u obliku korita, dok su Dulibe manje ili veće zaravni omeđene šumskim zelenilom). Ne tako davno, te doline su bile naseljene, danas, na žalost, ostaci sela i kuća podsjećaju i svjedoče o težini života žitelja ovog kraja. Karakteristično je za ovu grebensku stazu da se kreće na prosječnoj nadmorskoj visini iznad 1100m, sa vrlo malim oscilacijama u visini od jednog do drugog vrha, najviše, okvirno do 150m. Staza prolazi kroz visoke, okomite, okrugle, oštre, glatke, nazubljene bijele vapnenačke stijene, kroz male šumarke, pitome i slikovite travnjake koji su se ugurali među njih. Put nije lak i jednostavan, težak je, ali svaki kuk će vas nagraditi prelijepim panoramskim vidikom.

PLAN IZLETA

  • 25.9. Polazak iz Duge Rese u popodnevnim satima
  • dolazak u Ravni Dabar i noćenje
  • 26.9. u 8:00h polazak sa planinarskog doma Ravni Dabar (723m) - Došen Dabar - Bačić Duliba - Bačić kuk (1304m) - Budakovo brdo (1317m) - Bačić kosa - Visibaba (1160m) - povratak u Ravni Dabar (cca 6-7 h hoda)
  • 27.9. uspon na Kizu
  • Planirani povratak u Dugu Resu oko 19h

CIJENA IZLETA: noćenje 90kn + prijevoz 100kn (osobni automobil ili kombi)

POTREBNA OPREMA: važeča planinarska iskaznica, osnovna planinarska oprema, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, dovoljno vode i hrane

VODIČ: Marin Radočaj

Prijave do 23.9.2015. na broj 098/532 983

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program. Da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne i nepredviđene okolnosti na terenu.

Comments are closed.