Izvještaj sa izleta “Kapelski planinarski put” 05.-07.06.2015.

Posted by on 12/06/2015

20150607_135256Naš prvi izlet, kao novih vodiča,htjeli smo da bude što atraktivniji te da ostane u lijepom sjećanju svih sudionika! Tako smo odlučili da to bude “Kapelski planinarski put” u cjelosti od Tuka do Klenovice. Na izlet se prijavilo 13 planinara od kojih tri člana PD”Dubovac”,jedan član PD”Martinščak” I 9 hrabrih članova našeg društva!
Krenuli smo u petak 05.06.2015. u dvije grupe,prva u 16 h,a druga u 17.15 h iz Duga Rese.Dolazkom u Tuk prva grupa krenula je prema vrhu Bjelolasice-Kuli oko 17 h,a druga grupa kreće iz Tuka oko 18.30.Obje grupe su samostalno osvojile vrh Kula.Dolazkom u sklonište “Jakob Mihelčić” ekipa iz prve grupe naložila je vatru i spremno dočekala ostatak ekipe.Nakon večere sljedilo je druženje uz svirku našeg prijatelja Cazina do cca 23 h kada su svi lagano počeli tonuti u san (ne od svirke,već od umora )!
Sljedeće jutro u subotu 06.06.2015. buđenje je bilo u 06 h,doručak i priprema za polazak (oko 07.15h) na najatraktivniji dio našeg izleta. Prvi cilj je bio vrh Samarskih stijena na koji smo stigli oko 10 h. Nakon slikanja i udaranja žigova u dnevnike obilaznice,krenuli smo put Ratkova skloništa na koje stižemo kroz sat vremena gdje slijedi duži odmor i klopa.Naravno,naš Cazin iskoristio je priliku, zgrabio gitaru i pustio glas podno stijene Šerpas. Tu nam se pridruzuju Tajana i Drazen i nakon dužeg odmora slijedi polazak prema Ljusci u Bijelim stijenama po Vihoraškom putu. Ovo je inače bio i tehnički najzahtjevniji dio ture,ali ljepota koju pruža ovaj dio vjerovatno ispuni snagom svakog tko prolazi tuda tako da smo na vrh Bijelih stjena stigli bez ikakvih problema. Na samom vrhu nalazi se i zig kontrolne tocke 5 koja je bila posljednja za obilazak drugog dana. Nakon osvojenog vrha,spustamo se do Planinarske kuce Dragutin Hirtz gdje nas ljubazno docekuju domari , teta Nena i njen suprug ! Nazalost, navecer nas napusta cetvero clanova koji zbog privatnih obaveza nisu mogli s nama sutradan. Naravno, slijedi vecera koju nam je pripremio Drazen,lagana svirka,druzenje i spavanac!
Posto nas je sljedeci dan cekalo preko 10 ak sati hoda, ustali smo ujutro u 05 h i nakon dorucka krenuli smo prema Velikoj Javornici. Naravno domari kako su nas docekali,tako su nas i ispratili i pozeljeli nam sretan put! Uspon do Javornice trajao je sat vremena,na vrhu slikanje i zigovi. Nakon Javornice krecemo prema Zelenoj kuci u Dulibi do koje nam je potrebno oko 4 h hoda. Ondje smo napravili vecu pauzu obavili rucak i krenuli prema vrhu Kolovratskih stijena. Nakon napornog uspona stizemo na vrh s kojeg se pruzaju prekrasni vidici na vrhove koje smo obisli dan ranije i naravno prema moru. Silazak sa vrha znacio je i polazak prema moru odnosno predzadnjoj kontrolnoj tocki Vinistu. Prolazkom kroz Kolovratsko polje dolazimo na prijevoj preko Černog vrha sa kojeg imamo prekrasan pogled na cijeli Kvarner sa otocima. Dolazkom na Viniste preostaje nam samo jos jedna kratka dionica od 40 ak min do Klenovice. Nakon polusatnog odmora krecemo prema konacnom odredistu Klenovici gdje se nalazi zadnja 10. kontrolna tocka. U Klenovicu dolazimo oko 18.30, svi vec lagano umorni ulazimo u kafic Pod voltom gdje je zig posljednje kontrolne tocke. Naravno uz cestitke jedni drugima,nazdravljamo uz zasluzenu pivicu ovom nasem pothvatu .
Za napomenuti je da nas je od početka pa do kraja ture pratilo prekrasno sunčano vrijeme sva tri dana.
Ekipa (za pozeljeti na svakom izletu) pokazala je da i ovako jedan vrlo naporan izlet moze proci uz dobru zabavu i nadamo se da je ostao u lijepom sjecanju svima, kako je ostao i nama vodičima.
Na kraju jos jednom cestitke svim sudionicima izleta i veliko hvala nasim prijateljima iz Dubovca i Martinscaka na ugodnom druzenju koje cemo,nadamo se uskoro ponoviti!
A posebno hvala nasim prijateljima(vozacima) Željku i Mišku koji su nas odveli u Tuk i dosli po nas u Klenovicu (hvala i njihovoj pratnji do Klenovice Kristina i Rizo)!

Vodiči
Đani Fabac i Damir Šeketa

Comments are closed.