Izvještaj sa izleta na CEPELIŠ ( Hrastovačka gora )

Posted by on 20/10/2014

Planinarska kestenijada.
Subota, 18.10.2014.

Nakon 2 odgode zbog lošeg vremana, sunce nam se konačno nasmješilo. Sastanak je bio ispred planinarske prostorije gdje se nas 18, koliko nas je došlo, rasporedilo u 4 auta. Polazak je bio oko 08,15, te smo nakon 1,5 sata vožnje preko Vojnića, Gvozda i Gline stigli u Petrinju. Razgledavanje centra mjesta i nezaobilazna kava. U centru smo se sastali sa "starom prijateljicom" Anicom koja nam je cijelo vrijeme i bila vodič. Nakon kave polazak prema nekoliko kilometara udaljenom selu Hrastovica, gdje smo kod crkve ostavili aute, te započeli uspon. Iz Hrastovice na vrh Cepeliš idu 3 staze, a mi smo se odlučili za uspon preko "Sv. Duha". U jednom trenutku staza se razdvaja, a tako se razdvojila i naša grupa. Spretniji su krenuli atraktivnijom stazom "preko Kula" po hrptu, na kojem su i danas vidjeljivi ostaci obrambenih kula koje su tu nekada bile. Lakša staza ide preko ostataka crkve " Sv. Duh", a obje se staze nakon nekog vremena spajau u jednu. Nakon još 30 min hoda stigli smo na vršni dio odakle još malo do Pl. kuće " Matija Filjak" kojom upravljaju članovi HPD " Zrin" iz Petrinje, na vrhu Cepeliš ( 415 m ) - HPO KT. - 7.5.
Kako se taj dan održavala " Planinarska kestenijada " na domu je bilo nekoliko stotina planinara iz mnogih društava, kako Hrvatske tako i BIH. Na domu smo se ljepo proveli, iz bogatu ponudu jela, pića ... a neki su i zaplesali uz živu muziku. Oko 14,00 h krenuli smo drugom stazom nazat. Prvo smo došli na vidikovac ( napravili su ga lovci, a ne planinari ), a zatim smo se preko "Paljevina" spustili nazat do Hrastovice. U povratku smo imali dosta problema sa blatom, jer su zbog obilnih kiša ranije, mnoge staze i putovi pretvoreni u blatnu kaljužu. Zbog toga nam je u povratku i trebalo nešto duže vremena ( preko 2 h. )
Zbog toga što smo se zadržali malo više od predviđenog vremana odustali smo od uspona na "Pogledić" kod Gline, nego smo se uputili na obližnje obiteljsko gospodarstvo u selu Taborište. U vrlo ljepom seoskom ambijentu razgledavali smo mini ZOO, sa domačim i egzotičnim životinjama. U povratku smo stali na kavi, zbog nesporazuma jedna grupa u centru Gline, a druga u nedalekim Brionima. Povratak u Duga Resu bio je oko 19,15 h.
Na kraju možemo reći da je izlet bio vrlo ljep i uspješan.

Učestvovali : Neda Šimić, Josip Marčac, Stjepan Rade, Robert Kovač, Dražen i Lina Škot, Lorena Protulipac, Danijela, Vita i Leona Magdić, Ivica Pereško, Inga i Karlo Banjavčić, Antun Perušić te Ana, Jan, Silvija i Moric Vahtarić kao vodič izleta.

MV

Comments are closed.