Izvještaj sa izleta na Sisol

Posted by on 25/10/2019

U nedjelju, 20.10.19.g. u 7:00 s parkirališta hotela Duga Resa skupina od 13 planinara je krenula put Istre,na južne padine Učke „osvojiti“ stjenoviti vrh strmih strana –SISOL. Vremenska prognoza nije bila obećavajuća, uglavnom se očekivalo dosta promjenjivo vrijeme s kišnim i sunčanim razdobljima. 

Prijevoz je bio osobnim automobilima. Uz kraći odmor na Vratima Jadrana, na početnu točku uspona u mali srednjevjekovni gradić Brseč stigli smo u 9:30. Uz kraće pripreme uspon je počeo u 9:50.
Lagano smo se zagrijavali kamenitom stazom do ravni Grabova i terase Plužina. Oštar uspon na krševiti greben je bio malčice zahtjevniji. Na putu do vrha smo imali priliku vidjeti i prirodno okno Provretnicu. Uz kraće pauze stigli smo na vrh za 2 sata i 2 minute. Zbog lošijih vremenskih uvjeta pogled s vrha nije bio očaravajući točnije nije ga ni bilo jer je vrh bio u gustoj magli, i bez obzira na to na vrhu smo se zadržali cca sat vremena.
Spuštanje natrag u Brseč nije bio fizički težak ali je zbog mokrog i skliskog terena bilo potrebno biti na oprezu i polagano se spuštati.
Nakon uspješnog spusta u Brseč odlučili smo otiči u Mošćeničku dragu gdje smo uživali u suncu i okrijepi nakon uspješno odrađenog planinarskog dijela izleta. Putem kući svratili smo još u Dobreć na marunadu da vidimo tu tradicionalnu lokalnu manifestaciju gdje se mogu degustirali maruni i druga domaća jela. Povratak u Duga Resu je bio oko 20 sati.
Vrlo sposobnu ekipu planinara činili su: Martina Cindrić, Željko Mihalić, Kristina Mihalić, Josip Marčec, Davor Resovac, Petra Poljak, Ivana Fudurić, Lidija Bućan, Vlasta Čulig, Miro Valić, Valentina Glivar i Tomislav Perušić koji je ovom prilikom bio pomoćni vodič i budno pazio da svi budu sigurni.
Đani Fabac

Comments are closed.